عامل بیماری: بوته میری در گوجه فرنگی توسط چند گونه قارچ رخ میدهد:
Pythium species
Phytophthora species
Rhizoctonia solani (teleomorph: Thanatephorus cucumeris)
Botrytis cinerea
علایم بیماری:
بیماری بوته میری به دو صورت اتفاق میافتد:
علائم بیماری مرگ گیاهچه توسط قارچهای مختلف:
گونههای Pythium و Phytophthora: نشانههای بوته میری پیش از جوانه زنی شامل لکههای آبسوخته قهوهای تیره تا سیاه رنگ بوده که به سرعت کل گیاهچه کوچک را فرا میگیرد. در علائم بوته میری در مرحله بعد از جوانه زنی ابتدا بر روی ریشهها لکه های آبسوخته به رنگ قهوهای ایجاد شده و سپس به ناحیه برگهای لپهای یا ناحیهای که به خاک متصل است گسترش مییابد. در نهایت محور زیر لچه را فراگرفته و سبب پژمردگی نشا و مرگ گیاهچه میگردد.
گونه Rhizoctonia solani: نشانههای بوته میری پیش از جوانه زنی به این صورت است که لکههای قهوهای متمایل به زرد تا قرمز در محور زیر لپه توسعه یافته و در نهایت سبب مرگ گیاهچه میشود. علائم در مرحله بعد از جوانه زنی به صورت ایجاد لکههای قهوهای مایل به قرمز تا سیاه رنگ در ناحیه ریشهها و محور زیر لپهای بوده، که با پیشرفت بیماری محور زیر لپه چروکیده شده و از بین میرود. این عامل قارچی میتواند گیاهان بالغ را نیز آلوده کند و سبب از بین رفت گیاه بالغ نیز میشود. با بالغ شدن گیاه، مقاومت آنها به این بیماری بیشتر میشود.
گونه Botrytis cinerea: این بیماری بیشتر در خزانه رخ میدهد که در اثر آن برگهای لپهای پژمرده شده و از بین میروند. علایم به صورت قهوهای شدن و رنگ پریدگی در برگ های لپهای ظاهر میشود. در صورت کنترل نشدن به موقع بیماری، این قارچ میتواند سبب خسارت بیشتری در همه بخش های گیاه گوجه فرنگی در طول فاز رویشی شود.
شرایط گسترش بیماری:
عوامل قارچی این بیماری میتوانند برای مدت طولانی در خاک زنده بمانند و یا میتوانند بر روی بقایای محصول قبلی یا بر روی ریشههای علفهای هرز زندگی خود را ادامه دهند. در شرایط خاک با رطوبت بالا، تراکم کشت بالا، تهویه نامناسب و هوای ابری، نمناک و خنک شدت بیماری بوته میری بیشتر میباشد.
بوته میری در گلخانه در شرایطی که خاک گلخانه و یا سینیهای نشا به خوبی استریل نشده باشند به سرعت گسترش مییابد. افتادن قطرات آب از ارتفاع بر روی خاک میتواند سبب انتقال خاک آلوده از نشاهای آلوده به سالم گردد. منبع آب نیز میتواند یک عامل بالقوه در توسعه این بیماری در شرایط خاک و مزرعه باشد.
کنترل بیماری:
منبع: زرین دان جنوب